Back
Anoxia

SF6 Gazı Geri Kazanımı

Scroll

SF6 (Kükürt Hexaflorür)

Çevresel Etkileri

Kyoto Protokolü

Kullanım Alanları

SF6 Gazı Geri Kazanımı

SF6 gazı  yüksek diaelektrik dayanımı olan renksiz, kokusuz ve yanmaz bir sera gazıdır. Elektriksel ve kimyasal kararlılığı yüksek olan SF6 gazı, ısı iletimi ve ark söndürme performansı nedeniyle günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.

  • Atık SFgazı (16 05 04*) küresel ısınmaya neden olan F-Gazlarından biridir.
  • 1 kg SFgazının küresel ısınmaya etkisi CO2'den 22.800 kat daha yüksektir.
  • Kyoto protokolü altında takip edilen 6 gazdan biridir.
  • Emisyonu kısıtlı olduğundan sadece kapalı sistemlerde kullanılmaktadır.

Kyoto Protokolü, 1992'de Rio de Janerio'da gerçekleştirilen Dünya Zirvesi'nde kabul edilen "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin" eki olarak kabul edilen uluslararası bir anlaşmadır Protokolün ana amacı, atmosferdeki sera gazı yoğunluğunun, iklime tehlikeli etki yapmayacak seviyelerde dengede kalmasını sağlamaktır.

Protokol, sera gazı emisyonunu azaltma amacı doğrultusunda sanayileşmiş ülkelere bir dizi bağlayıcı hedefler öngörülmüştür. Kyoto Protokolü, 5835 sayılı kanun ile onaylanmış ve 17 Şubat 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

  • Orta ve yüksek gerilim bileşenleri, elektrik kesicileri ve şalt tesislerinde,
  • Yarı iletken endüstrisinde yonga üretiminde,
  • Magnezyum ve Alüminyum döküm proseslerinde,
  • Ultrasonik test ve oftamoloji gibi medikal uygulamalarda,
  • X-Ray ihazlarında ve radar sistemlerinde kullanılmaktadır.

SF6 dünya çapında kullanılmaktadır. Yüksek gerilim ekipmanlarının yaklaşık %80'nin SF6 gazı içerdiği tahmin edilmektedir. Olağanüstü elektriksel, fiziksel ve kimyasal özellikleri nedeniyle elektrik enerjisi ekipmanlarında alternatifi bulunmamaktadır.

ANOXIA, IEC standartlarına uygun olarak, geliştirdiği yüksek verimli teknoloji ile, SF6 gazlarının yönetmeliklere uygun olarak geri kazanımını yapmaktadır.

Farklı alanlarda kullanılan SF6 gazı, kullanımına bağlı olarak belirli bir süre sona kirlenmekte ve içerisinde HF, SO2, H2S, CF4 ve SF4S2F10 gibi bozunma ürünleri oluşmaktadırFarklı alanlarda kullanılan SF6 gazı, kullanımına bağlı olarak belirli bir süre sona kirlenmekte ve içerisinde HF, SO2, H2S, CF4 ve SF4S2F10 gibi bozunma ürünleri oluşmaktadır.ANOXIA olarak tesisimizde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığımız Çevre İzin ve Lisans Belgesi kapsamında, oluşan atık SF6 gazının geri kazanımını gerçekleştirmekteyiz. Sahanızdan uygun ekipmanlarla topladığımız ve/veya tesisimize kabulünü yapmış olduğumuz SF6 gazının analiz işlemlerini gerçekleştirerek saflaştırma ve geri kazanım prosesleri belirlenmektedir. Safsızlık oranı belirlenen atık SF6 gazı fiziksel, kimyasal ve elektrokimyasal işlemlere tabi tutularak geri kazanılır. Geri kazanılmış olan SF6 gazı, kullanılmamış boş basınçlı kaplara doldurularak, SF6 gazlı OG&YG ekipmanlarında kullanılmak üzere elektrik üretim/dağıtım firmalarına, ekipman üreticilerine ve bakım/onarım firmalarına tedarik edilmektedir.

160504*
Basınçlı tanklar içinde tehlikeli maddeler içeren gazlar (halonlar dahil)